sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Joululomalta arkeen


Huomenna se taas jatkuu. Arki. Ei auta mikään. No ainakin on ollut loistava loma tässä joulun ympärillä. Rauhallista yhdessäoloa perheen kanssa, hyvää ruokaa, laskemista, hiihtoa, kiipeilyä, lukemista, pulkkamäkeä ja saunomista. Ja kaikki kiipeilyjä lukuunottamatta aivan kotikulmilla eli ilman turhaa reuhtomista ympäriinsä. Helpottaa elämää kun mäki on lähempänä kuin pohjoisen keskusten vuokramökeistä keskimäärin.

Jääkiipeily on kunnon talven myötä ollut yllättäen aika hienoa. Vaikkakin jäätä ehkä onkin vähemmän kuin äkkiseltään voisi kuvitella. Putoukset muodostuvat jotenkin epätyypillisesti vähän joka paikassa. Ilmeisesti kovat pakkaset sitten vaikuttavat näin. Tuntuu myös siltä, että monen etelä-suomalaisen jääkiipeilijän pakkasraja on ylittynyt kun on saanut aika rauhassa olla ja kiivetä neitseellistä jäätä.

Hyvä esimerkki oli tänään Nuuksiosta jossa tuli käytyä ekaa kertaa pitkästä aikaa. Olin ihan varma että Helsingin jääkiipeilijät olisivat takoneet sen pyhien aikana jo rappusiksi mutta eihän siellä ollut yksiäkään jälkiä. Eli putoukset olivat ihan koskemattomassa kunnossa. Koskaan en ole liidannut neitseellistä Oikeaa Suoraa eli pakkohan sitä oli hyökätä köyden päähän vaikka jää olikin varsin rapeassa kunnossa yön -25c pakkasista. Kuten todettu niin tämäkin reitti oli aika epätyypillisessä kuosissa. Yläosan yleensä aika ohut puikko oli yllättävän paksu ja valui koko ajan huolimatta parin kympin pakkasesta, kun taas yleensä paksu alaosa oli käytännössä muutama hassu ohkainen puikko. Ekat ruuvivarmistukset sai vasta aika ylös. Sinänsä mielenkiintoinen episodi oli yläpilarin räsähtäminen halki kun olin sen puolessa välissä. Siinä joutui hetken miettimään suuntaa, joka jatkui kuitenkin ylöspäin. Totesin että kun mitään ei romahtanut heti niin ei mun paino siinä yhtälössä kovin merkittävä lisä enää ole vaikka kinkkua onkin syöty. Hauska kiipeys. Kuvassa Ilkka tuo repussa pikniktarvikkeita pitkän liidin uuvuttamalle kuvaajalle.

Keskiviikkona on Loppiainen ja silloin kiipeilyreissun suunta on varmaan taas itää kohti. Sitä ennen ehtii kuitenkin mäkeen parina iltana. Ai niin ja töihin.

2 kommenttia:

  1. Siis onks toi kuva muka Oikean suoran päältä? Siinä yläosassa on sitten enemmän jäätä kuin muistan ikinä nähneeni.

    VastaaPoista
  2. On ja yläosa on aika komea pilari nyt (tai oli ainakin loppiaisena vielä). Se yleensä ikävä vika ylitys jään myötä on parempi kuin mitä itse ainakaan olen koskaan siinä kiivennyt. Ei tarvi huukkailla juuria...

    VastaaPoista